http://takky-journeyofmylife.blogspot.com/search/label/travel

Tuesday, December 28, 2010

Ujian EEG Pada Kepala Aku...

seperti yang aku katakan pada entry semalam....
hari ini aku akan buat ujian EEG....
EEG nie maksud die 'Electroencephalography' dalam bahse orang puteh....
bahse melayu ye aku tak taw...
tapi apa yg boleh aku ringkaskan disini....
EEG nie dilakukan bagi mengimbas gelombang otak yg berlaku....

aku tiba dihospital lebih kurang pukul 9.30 pagi...
(lewat 1 jam sebab kene que kat toilet dgn tren ketapi)
sampai2 je kat sane....
ade 2 orang yg dah lame menunggu...
lepas check-in....
aku pun tunggu la dekat kerusi depan 2 sampai tertidur...

dah dekat pukul 10 lebih tak silap aku...
baru staf kat situ panggil name aku...
dengan mamai ye aku pun follow dia...

lepas dia bagi taklimat sikit...
dan cakap dengan nada yang tegas....

"Ujian nie tidak akan rasa sakit, cume perlu bertenang & ikut arahan saya saje"

mulanya aku takut sebab tengok staf 2 cengih semacam je...
(cengih 2 maksud ye garang ye)
aku hanya angguk2 geleng2 je...

waktu taklimat itu...
dia tekankan pada waktu aku bernafas dan bukak tutup mata....
aku tak pasti ape sebabye...
coz tak sempat nak tanya.....
yg pasti sebelum discan kepala aku....
dia perlu ukur kepala aku dengan pita ukur...
(pita yg guna untuk jahit baju 2)
dengan marker @ crayon warna merah...
(sakit tyme dia tekan2 nak buat tanda kat kepale aku)

dah siap semua tanda2 yg dibuat....
sebanyak 20 wayar dipasang kat kepala aku...

[lebih kurang macam nie lor tapi aku puye wayar lagi banyak]

ujian nie berjalan selama 1 jam....
staf 2 cakap 1 wayar mewakili 3 minit....
dan aku kene dengar arahan dia bila kene bukak tutup mata....
(kira bagus jugak sebab aku tak boleh sambung tidor)
huhuhuhuhuhu.....

waktu ujian nie dibuat.....
ade 2 perkara yang diuji dekat aku....
aku rasa satu je yg boleh dikira aku lulus....
dan satu lagi gagal....

1. Keluarkan nafas dari mulut dengan kuat seperti yang didemo oleh staf.

masa aku buat benda nie....

aku dah start mula sesak nafas...
sempat pulak staf 2 cakap...
yg aku akan rase kebas dan pening masa buat macam 2...
abes je cakap, terus aku rasa macam 2....
(hampeh sunggu kamu ye)
tapi bukan itu masalahnya...
the problem is aku tersedak....
(macam ade benda tersekat kat tekak aku)
dan aku terus batuk tanpa henti...
risau gile aku masa tu...
memang aku tak boleh nak cover langsung....
aku terus batuk2 dan mengah....
kat sini la aku rasa sppoil sikit....

2. Tengok lampu berkelip-kelip....

mase nie pulak....
dia suruh aku bukak dan tutup mata bila dia suruh....
dalam masa yang sama juga....
lampu yang dipasang itu akan berkelip...
kelip dia makin lama makin cepat....
sampai berpinar mata aku....
dan aku tekan kepala aku kat bantal 2 kuat2....
sebab sakit gile mata aku...
yg ini aku tak berapa risau sangat...
sebab aku sempat dengar dia kata OK dan BAGUS....
(hhihihi, terasa bangga pulak)

habes je buat semua 2....
dia suruh aku pergi basuh kepala aku....
sebab die ade bubuh krim kat kepala aku....
tujuannya agar wayar2 itu dapat ditampal dengan baik....
tapi aku rasa menyesal....
sebab tak sempat tanya dia ok ke tidak ujian tadi...
dan nak tanya....
kenapa aku kene bernafas dan tengok lampu macam 2...

dan sampai sekarang aku masih fikirkannya....
sebab kenapa dia buat macam itu....

3 comments:

░♥si lampu neon♥░ said...

erm...kenapa weh? aku pon tertanya tanya gak nihh..harap2 semua ok..

takky said...

ya, me 2...

hamzah ian said...

takut lak gua tgk.. seyes

Kisah2 Sebelum Ini....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...