http://takky-journeyofmylife.blogspot.com/search/label/travel

Friday, February 4, 2011

It Suppose To Be 'Nya' La....

ok, itu ayat yg membuatkan aku tertarik dengan video nie...
video nie aku jumpa dalam Facebook kawan aku....
video ape???
let check this out...

video
[ Video : Klik dekat perkataan video untuk tonton lebih banyak video beliau ]

memang betul pun apa yang bro ini cakapkan....
sometimes people always use shortform to write...
in their message and chating...
but kalau pembaca message tak paham...
nak buat lagu mana...
betul tak bro...??
huhuhu....

bagi akukan...
kadang2 tu tak salah nak tulis ayat2 ringkas nie...
tapi kalau dah terlalu ringkas sampai orang pun tak paham....
pun bahaya juga...
takut nanti org salah faham a.k.a salah baca...
example la kan....
(aku bagi contoh yang paling mudah dan senang orang paham)
contoh ayat ringkas macam dekat bawah ini....

"Tlg amekkan BRG kat atas meja 2..."

ok, BRG yang dimaksudkan dlm ayat tadi tu apa...
~ BRG = Barang @ Borang???? ~

kalau mata nie jenis suka melilau, usya sana usya sini....
mungkin kita akan paham apa yang dimaksudkan....
tapi kalau tak, jenis nak dengar tapi malas nak cari???
pandang satu arah a.k.a sehala je???
haaaaaaa....

begitu juga dengan ayat2 ringkas yang lain.....
dalam KOMSAS pun dulu kita ada belajar bahasa ringkas...
contohnya seperti:
  1. org = orang
  2. utk = untuk
  3. kpd = kepada
  4. Dr. = Dokter (guna D huruf besar)
  5. dr = dari (guna d huruf kecik)
  6. drpd = daripada
  7. dan macam2 lagi....
jadi, janganlah terlalu ringkas...
bila nak tulis message, hantar pesanan atau chating...
nanti kita cakap lain, orang ingat lain...
ya, anak2...^O^

apa2 pun video nie memang smart gila habis....
tak tahu pulak yang video kecik kat hujung belah kanan 2...
(bila video tu dah nak habes cite 2)
boleh klik pulak.....
(dekat dalam youtube la)
tapi tak pasti pulak dalam blog nie still boleh klik @ tak...

and his english language...
was totaly Super Duper Awesome....
syok gila bila dengar bro tu speaking...
nie yang buat aku makin suka bila cakap dalam english.... 
so, MUET!!!!!
wait for me ok.....
C(;

3 comments:

ザ-sylver- S said...

rase nak bagi penampar kat mamat ni pun ader..



hahaha

takky said...

first impression...
same mcm bro...
mcm nak aje cmpak kerusi dkat dye...
especially tiem dia ckp "bahasa eeewwww!!!"...

but then im respect him...
sebab dia brani buat video mcm nie...
plus speaking dia sangat2 best...
memang kagum...

Snowkid said...

owh kamu juga ada post video ni ~ patut lah

Kisah2 Sebelum Ini....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...